Печати

 

ВЕЧЕР ПОСВЕТЕНА НА АТАНАС БАДЕВ

Во средата, 11 април  2012, во фоајето на ЦК  се одржа Вечер посветена на првиот македонски школуван композитор Атанас Бадев, големNastap-na-horot-Sv мајстор на хорскиот слог, како и на хармонскиот и полифонскиот начин на компонирање. Реч имаше проф.д-р Ѓорѓи Ѓорѓиев, кој во излагањето  го посочи значењето на творештвото на Бадев, а се осврна и на дејствувањето на повеќе музички преродбеници во Прилеп. На Вечерта,  настапи и градскиот црковен хор Св. Благовештение, под диригенство на Гоце Секулоски, кој исполни повеќе композиии, меѓу кои и ,,Молитвами Богородици,, и ,,Спасими,, од Бадев. Атанас Бадев е автор на повеќе композиции, меѓу кои и на  ,,Златоустовата литуругија,,, .