Печати

Извонреден настап на Хорот на Валаамскито манастир од Русија

Хорот на Валаамскиот манастир од Русија одржа извонреден концерт пред преполна сала во Центарот, исполнувајќи староруски црковни песнопенија, најпопуларни руски романси и песни. Не изостанаа ни макеоднските борбени епсни како ,,А бре Македонче,,. Концертот беше во соработка со Амбасадата на Руската федерација во Македонија и Министерството за култура на Р.Македонија, а спонзориран од фирмата ,,Микросам,,.

Ова беше исклучителна и ретка можност да се присуствува на настапот на хорот на Валаамскиот манастир кој е формиран со благослов на игуменот на Валаамскиот манастир епископот Троицки Панкратиј во 2005 година, а со цел да го придружува рускиот Патријарх во свечените богослуженија на островот Валаам кои беа поврзани со крајот на реставрирањето и големото осветување на главната Валаамска светиња – Спасопреображенската соборна црква.

Во состав на хорот се професионални музичари, а диригент е Алексеј Жуков. Свечениот машки хор на Валаамскиот манастир докажа дека е уникатен творечки колектив кој ги спојува богослужбеното пеење и световната концертна дејност. 


AdmirorGallery 3.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.