Search
Close this search box.

Изложба „Скршен април“

„Во Ликовната галерија е отворена изложбата „Скршен април “ од уметниците Риза Зибери, Марко Вујисиќ и Генц Троли.( до 2 мај 2024).
Преку различни пристапи, изложбата се обидува да ја артикулира емотивната каденца на април, кој е месец што се карактеризира со трансформативна моќ. Уметниците се движат низ дихотомијата на природата и луѓе, плетејќи наратив кој ги одразува испреплетените судбини на природата и човештвото среде позадината на предизвикувачкото време што го живееме каде има војна и мртви луѓе. Групната изложба им овозможува на гледачите да ја доживеат дихотомијата на април, суровата убавина на природата и сложеноста на човековите емоции. Тоа го повторува книжевното прикажување на април како најсуров месец на единствен и привлечен начин.
Отворајќи ја изложбата м-р Викторија Димеска, историчар на уметноста, посочи дека уметниците Риза Зибери, Марко Вујисиќ и Генц Троли, инспирирани од вонвременската и ингениозна приказна раскажана во романот на албанскиот писател Исмаил Кадаре насловен „Скршениот Април“,  преку автономни артикулирани творби и со сложена семиотичка конфигурација го пренесуваат макотрпното внатрешно патување, отежнато со сериозноста на комлексните емотивни состојби, кое засекогаш го менува човекот и неговото суштествување.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања