Search
Close this search box.

Изложба „Експерименталниот цртеж на ДЛУМ -2015“

Изложба „Експерименталниот цртеж на ДЛУМ -2015“

„Експериментален цртеж на ДЛУМ -2015“ е тематската изложба од делаод 30 автори што е отворена во ликовната галерија.

Љубителите на ликовната уметност имаат можност да проследат интересни дела од повеќемина реномирани ликовни уметници од земјата – членови на ДЛУМ.

-Не остапувајќи од фактот дека цртежот не е само составен дел од ликовната и применетата уметност, туку и од театарската, филмската и видео арт ументоста, повеќе од јасно е значењето на овој концепт на изложбата., кој целосно го напушта класичното. Современиот цртеж не ги исклучува традиционалните техники, туку често го проширува полето на истражување и експериментирање, вклучувајќи ги притоа сите негови радикални трансформации – велат од ДЛУМ.

Изложбата е прва од многуте што планира ЦК,,Марко Цепенков да ги реализира годинава вели директорот Тони Чатлески. Со програмата, Министерството за култура ќе финансира 36 ликовни проекти, а Центарот самостојно ќе реализира дополнително и други ликовни настани.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања