Search
Close this search box.

Изложба „Лепени, сечени, монтирани„ од Сергеј Дамовски

Изложба „Лепени, сечени, монтирани„ од Сергеј Дамовски

Тематската изложба „Лепени, сечени, монтирани“ од Сергеј Дамовски, е отворена во ликовната галерија. (18 мај – 31 мај 2018). Уметникот се претставува со интересни дела, за кои на отворањето зборуваше историчарот по уметност Викторија Димеска.

– Дамовски зборува за еден специфичен и еклектичен ликовен јазик.
– Посетителот може да воочи дека преовладува конструктивен, речиси строг академски пристап при нивното ликовно и визуелно интепретирање и обликување. Уметникот строго се придржува за грубата и остра линија која заповеднички ја гради формата. Човековиот акт претставува основен фокус на уметникот. Меѓутоа, истиот тој постанува и дел од основната матрица на конструктивни елементи со кој ќе се послужи уметникот за изразување на сопствениот концепт…. Во некои од делата се забележува кршењето на сликарскиот предмет, неговото отворање и разложување, пренесувајќи го истиот во две димензии, губејќи го волуменот и тежината. Уметникот прави обид да го разложи преметот, креирајќи нова свесност за просторот и времето, давајќи можност на посетителот да го набљудува предметот од повеќе агли и перспективи….рече Димеска.

Дамовски е дипломиран ликовен педагог со вајарство од ФЛУ Скопје и работи како професор во СУГС„Цветан Димов“во Скопје. Во изминатите години активно учествува во културното творештво во земјата, преку многу самостојни и групни изложби и колонии во земјава и во странство.

Добитник е на награда за најдобар портрет 2004 – ДЛУМ, награда за вајарство „ Јордан Грабул“ 2013….Од декември 2013 до март 2015 беше претседател на ДЛУМ. Неколку пати беше учесник на ликовната колонија Дрен што ја реализираше ЦК„Марко Цепенков“ во изминатите години.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања