Search
Close this search box.

Изложба на дела од Јордан Ефремов

Изложба на дела од Јордан Ефремов

Изложба на дела од Јордан Ефремов e отворена вечерва во ликовниот салон на ЦК„Марко Цепенков“.Штипскиот уметник пред прилечани се претставuva со дела кои се со високо занаетчиство и естетска мерка.

Отворајќи ја изложбата Елизабета Дерменкоска – Цефи, историчар по уметност со археологија, ќе забележи дека Ефремов несебично ги распослал овие платна, веродостојно отсликувајќи ја својата душа, ја допрел секоја „сечија, а вечерва овде и нашата. Како вистински мајстор на својот занает, фотографски ја прикажува анатомијата на човечкото тело, но исто толку успешно ја доловува и состојбата на умот, во дадениот миг“.

Ефремов завршил ФЛУ во Сkопје, сликарски оддел во класата на Душан Перчинков, каде и магистрирал кај професорот Антони Мазневски. Реализирал самостојни изложби во Куманово, Кавадарци, Велес, Скопје, Штип, а бил дел и од групни претставувања и учесник на колонии. Професор е на Универзитетот во Штип.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања