Search
Close this search box.

ИЗЛОЖБА НА МОЗАИЦИ

Изложба на мозаици

Изложба на мозаици “Збирка 2012” е отворена во галеријата на НУЦК ,,Марко Цепенков,,, (21.12.2012) на која се претставуваат уметниците Александра Богоеска од Прилеп и Мирослав Лазовиќ и Петар Вујошевиќ од Србија.

Мозаиците се збирка на дела со различни мотиви, теми од секојдневието, цветни мотиви и симболика на природата.

Александра Богоеска, дипломирала на Факултетот за ликовна уметност во Скопје. Има реализирано повеќе самостојни и групни изложби.

М – р Мирослав Лазовиќ работи како професор на Факултетот за применети уметности во Белград, а има реализирано 9 самостојни изложби. Исто така има учествувано на многубројни групни изложби и колонии.

М – р Петар Вујошевиќ – ФЛУ Белград – отсек ѕидно сликарство. Член е и еден од основачите на групата “Аметист”која организира многубројни изложби за мозаици.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања