Search
Close this search box.

Изложба на слики од Кирил Гегоски

Изложба на слики од Кирил Гегоски

Во Ликовната галерија е отворена изложбата на слики “Моите соништа на монументалните платна” од нашиот уметник Кирил Гегоски – Гегата.

Уметникот се претставува со две големи платна и повеќе студии акрил на платно создавајќи кохерентна ликовна целина.

Според Викторија Димеска, историчар на уметност, Гегоски создал нови апстрактно асоцијативни конотациии донесува нова концептуална свежина.

– Со промислено и внимателно распоредување на асиметричните форми уметникот создал хармонични и обединети композиции. Вметнувајќи ги кривите и динамични линии ја разигрува конструкцијата и ги дефинира асоцијативните форми.

Со вибрантната колоритна звучност и тонската одѕвонувачка чистина Гегоски го поедноставил сложениот катактер на материјата и ја усовршил функцијата на бојата – рече на отворањето на изложбата Викторија Димеска.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања