Search
Close this search box.

Изложба на слики од Павле Кузманоски

Изложба на слики од Павле Кузманоски

Со изложба на слики од реномираниот македонски уметник Павле Кузманоски од Тетово што е во галеријата од ЦК,,Марко Цепенков,, (3.7. -16.7 2015) започна годинашната манифестација Прилепско културно лето. Кузманоски се претставува со 23 дела од циклусите Пријатели, Традиција, Искуство, Сведоци и Автопортрети.

Прилепчани за првпат имаат можност да се запознаат со сликарството на Павле Кузманоски кое е многуслојно, полно со енергија, продуховеност и уметничка естетика, творештво кое остава длабоки траги во современата ликовна уметност во Македонија, за што е добитник на бројни награди.

Инаку, во рамките на Прилепското културно лето, кое ќе трае до 4 септември, ќе се одржат 30 настани, концерти, изложби, промоции на книги, меѓу кои ликовната колонија Дрен (од 3 до 20 јули), настапите на фолклорни друштва од земјата и странство, манифестацијата Балкански фолклор, концерт на ЕР Стрингс, промоција на списанието Стремеж…       

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања