Search
Close this search box.

Изложба на слики од Струмичката ликовна колонија

Изложба на слики од Струмичката ликовна колонија

Изложба на слики од Струмичка ликовна колонија е отворена на 31 јануари 2014 година во галеријата.

Љубителите на ликовната уметност имаат можност да проследат дела од 20 уметници од Македонија, Турција, Бугарија, Полска, Канада, Италија, Србија, создавани на оваа реномирана македонска колонија, која лани се одржа по јубилеен 50 пат.

– Во делата се гледа душата на уметниците и нивните емоции и импресиите од нашето македонско поднебје – рече Иван Јовев, директор на ЦК”Антон Панов”, на отворањето на изложбата.

Струмичката колонија во изминатите 50 години ги открива тајните на сликарството, вајарството и на мозаикот.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања