Search
Close this search box.

Изложба „Ументиците во чест на СВ. Никола“

Изложба „Ументиците во чест на СВ. Никола“

По повод патрониот празник на гардот Св. Никола, во ликовниот салон на ЦК „Марко Цепенков“ е отворена изложбата „Уметниците во чест на СВ. Никола“. На изложбата со 30 икони с е претставуваат двајца уметници – Билјана Бинчев од Прилеп и Ванчо Димоски од Охрид.

Оваа изложба стана традиционална, дел е од одбележувањето на празникот Св. Никола и преку неа уметниците ја пренесуваат македонската традиција за иконопис.

Изложбата ја реализираат ЦК „Марко Цепенков“ и Општина Прилеп.

 

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за Новости



Бидете секогаш во тек со новите случувања