Search
Close this search box.

Изложба на Венецијански карневалски маски

Изложба на Венецијански карневалски маски

На 15.03.2013 година во галеријата на беше отворена изложба на  Венцијански карневалски маски изработени од нашата сограѓанка  Жаклина Костоска на која беа презентирани 150 маски, изработени во “Papier mâché” техника.

 “Papier mâché” е француски израз за хартиена смеса. Кога оваа смеса е веќе сува, таа наликува на дрвена површина.  Доста е цврста, но сепак е лесна. Смесата се користи за изработка на накит, кутии, склуптури, карневалски маски и театарски реквизити.

Жаклина Костоска, е диполмиран биохемичар на Универзитетот ,,Св. Кирил и Методија,, Скопје. Во 2010 година, активно почна да навлегува во “Papier mâché” техниката и изработка на карневалски маски. Ова беше нејзината прва, самостојна изложба.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања