Search
Close this search box.

„Приказни од дворот“ – изложба од Симонида Филипова Китановска

„Приказни од дворот“ – изложба од Симонида Филипова Китановска

На 4 декември 2020 во Ликовната галерија од ЦК „Марко Цепенков“ беше отворена изложбата „Приказни од дворот “ од уметницата Симонида Филипова Китановска, која пред прилепчани се претстави со 40 акварели.

Според Тони Китановски „уметностапретставенаовдее старзанает на мешањенапигментсовода и сликањесонегонахартијанаправенаодпамук.

-Таа е самоодржлива (најслушаниотзборкогасеобидувамеда го поправимесèштодосегауништивмевоприродата), уметноствочистаформаштонебараекспликација.И што е најважно– замислена е воумотнауметникотпреддазапочнечинотнасликање.Уживајтевошоуто и вемолиме, грижетесезавашиотдвор и живиот свет вонего – вели Китановски

Симонида Филипова Китановска е активен професионален уметник и член на ДЛУМ од 1988 . Нејзината уметничка кариера е константно обележана со бројни меѓународни и домашни претставувања на самостојни и групни изложби.Самостојно излагала во националните галерии во земјава ( Даут Пашин Амам, Мала Станица..) но и во странство.Добитник е на бројни домашни и меѓународни награди.

Последниве години нејзиното творештво речиси исклучиво е во техниката акварел. Покрај бројните претставувања на светската сцена често е поканета и да ја презентира својата специфична техника на изразување.Во долгогодишната кариера успешно се изразувала во повеќе визуелни медиуми: инсталација, масло, перформанс, графика, видео арт…

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања