Search
Close this search box.

Изложба на дела од 52 Меѓународна Струмичка ликовна колонија во Прилеп

Изложба на дела од 52 Меѓународна Струмичка ликовна колонија во Прилеп

Во ликовниот салон е отворена изложба на дела од 52 Меѓународна Струмичка ликовна колонија. Љубителите на ликовната уметност имаат можност да проследат дела од 18 автори од повеќе држави -Србија, Бугарија, Полска, Русија, Црна Гора, Македонија… кои учествувале на колонијата. Дел од уметниците кои биле фасцинирани од старата архитектура и тесните улички и сокаци во Струмица создале творби кои се рреални, дел сликале апстрактно, некои асоцијативно, секој со својот дух, секој со своите креации, што е и убавината на уметноста да се биде по различен.

Со оваа 52 колонија се збогати фондот на колонијата со плус 40 дела и сега располага со 2300 дела изработени во повеке сликарски техники, меѓу кои и мозаици, бидејќи 22 години работи и мозаичката работилница, во која досега се создадени 60 мозаици.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања