Search
Close this search box.

Изложба на слики од Роберт Цветковски

Изложба на слики од Роберт Цветковски

Во петокот,  29 Ноември во галеријата од ЦК ,, Марко Цепенков,, беше отворена изложба на слики од уметникот Роберт Цветковски, кој ќе се претстави со над 30 дела.

Податоци за уметникот:

Роден 1965 година во Куманово. Дипломирал на Факултетот за ликовна уметност во Скопје 1989 година во класата на Ана Темкова. Работи во гимназијата во Крива Паланка како ликовен педагог.

Самостојни изложби:

2013 – КавадарциДом на култура

2013 – НеготиноГрадски музеј

2011 – Скопје, ГралГалерија

2010 – Крива Паланка, Центар за култура

2010 – СкопјеКИЦ

2009 – ЛексингтонСАД, Галерија Асоларе

2009 – Силер СитиСАД, ПАФ Галерија

2008 – Карборо / Чапел ХилСАД , Меин Стрит Галерија

2008 – Крива Паланка, Центар за култура

2007 – ПодгорицаЦрна Гора, Уметнички павилјон

2007 – ПекингНР Кина, Јун галерија

2007 – Карборо / Чапел Хил САД, Сизл Галерија

2005 – Карборо / Чапел ХилСАД, Сизл Галерија

2004 – ФејтвилСАД, Фејтвил музеј

2004 – Карборо / Чапел Хил САД, Сизл Галерија

2004 – Винстон Салем САДРеалис Галерија

2004 – ВилмингтонСАД, Акме Арт Галерија

2001 – Штип, Центар за култура

1998 – Прилеп, Центар за култура

1998 – Неготино, Градски музеј

1995 – ВарнаБугарија, Галерија Палас

1995 – КумановоЦентар за култура

1994 – Крива Паланка, Центар за култура

1994 – СкопјеГалерија Стоби

Авторот е учесник на повеќе од двесте групни изложби во земјата и светот.

Селектирани групни изложби:

2005 – ФлоридаСАД, Сидар Парк Колонија, Бока Ратон

2004 – ЊујоркКорк Галерија, Ајвери Фишер Хал, Линколн Центар

2000 – САД, Колонија „Без граници“, Болд Хед Ајленд Клуб

2000 – ВилмингтонСАД, Акме Арт Галерија

2005 – САД, Група АсолареСолзбериАрт Центар

Учество на колонии.

Авторот има учествувано на 50-ина колонии во земјава и светот во периодот на 1989-2013.

САД – 2000, 2004, 2005

Србија – 2002, 2009

Босна и Херцеговина – 2002

Бугарија – 1994, 2000, 2008

Делата на авторот се наоѓаат во голем број приватни колекции во: САД, Кина, Јапонија, Норвешка, Швајцарија, Германија, Хрватска, Црна Гора, БиХ, Турција,Србија, Бугарија,Македонија.

И во постојани колекцииЦентар за современа уметностПодгорицаЦрна Гора.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања