Search
Close this search box.

Агата Кристи СТАПИЦА ЗА ГЛУВЦИ Премиера 22.12.2023

НУ Центар за култура „Марко Цепенков“

Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп

Агата Кристи

СТАПИЦА ЗА ГЛУВЦИ

Премиера 22.12.2023

Режија: Борис Василески

Драматург и превод: Лидија Митоска-Ѓорѓиевска

Сценографија и дизајн на светло: Мартин Манев

Костимографија: Марта Дојчиновска

Музика: Томе Темелкоски

Дизајн на плакат: Илина Василеска

Играат:

МОЛИ РОЛСТОН – Сара Спиркоска

ЖИЛ РОЛСТОН – Илија Волчески

КРИСТОФЕР РЕН – Дарко Карбески

ГОСПОЃА БОЈЛ – Марија Спиркоска Илијеска

МАЈОРОТ МЕТКАФ – Александар Тодески

ГОСПОЃИЦА КЕЈСВЕЛ – Даниела Иваноска

ГОСПОДИН ПАРАВИЧИНИ – Михајло Миленкоски

ДЕТЕКТИВОТ – НАРЕДНИК ТРОТЕР – Димитар Ѓорѓиевски

Инспициент: Елена Иваноска

Суфлер: Лилјана Батлеска

Светло мајстор: Ристе Гркоски

Сликар исполнител: Пеце Ристески

Реквизитер: Гоце Тодороски

Гардеробер: Снежана Ѓорѓиоска

Фризер-перикер: Даринка Богоеска

Декоратери: Сашо Смоквоски, Роберт Стојкоски, Владимир Владимироски, Јане Јанкулоски

Кога неправдата не се разрешува на задоволителен начин и кога злосторникот не ја добива соодветната казна, тогаш се раѓа желбата за одмазда. Токму оттука почнува оваа приказна, која ја испитува човековата перцепција на вистината.

Секој мисли дека неговата перспектива е правилната, но што е, всушност, вистината? Како се манипулира со човековите мисли и зошто е толку лесно човек да биде наведен да размислува во погрешна насока, да си направи приказна во главата и да поверува во неа? Сомнежот е фрлен врз секого и секој претставува потенцијална опасност, затоа што секој има своја скриена приказна. Претпоставките, едноставно, мора да бидат преиспитувани.

Пред вас поставуваме предизвик – да се обидете да откриете кој е убиецот и да дознаете дали вашите почетни сомнежи биле точни. Можеби и самите на крајот ќе се изненадите. Во секој случај, не откривате им кој е убиецот на оние кои не ја гледале претставата. Нека остане тајна!

 

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања