Search
Close this search box.

ДВОБРОЈ 1-2 НА СТРЕМЕЖ ЗА 2013

ДВОБРОЈ 1-2 НА СТРЕМЕЖ ЗА 2013

ЦК”Марко Цепенков” го издаде првиот двоброј на списанието за литература уметност и култура “Стремеж” за 2013 година во кое се објавени препеви, проза, поезија, критики и есеи.

Препеви на песни од:

–  американската поетеса, актерка и преведувач Хелен Кродона, – српскиот автор Срба Игњатовиќ и 

– бугарскиот поет  преведувач и сликар Роман Кисјов.

Проза:

– Христо Котевски, Бобан Богатиновски, Трајче Крстески и Атанас Тасевски,

Поезија:

– Трајан Петровски, Петар Петрески, Мирјана Стојановска, Митко Гогов и Тони Павлески.

Критики и есеи:

– Васил Тоциновски  во “Отстрел зад секој агол” пишува за творештвото на Томислав Османли,

– Тодор Чаловски во “Вдлабен во сопственото поетско исходиште” се произнесува за новата поетска книга на Јовица Тасевски- Етернијан,

– Трајче Крстески во “Разногласие на сликата” се осврнува за сликата “Ротонда” на Тони Чатлески

– Игор Тасески дава посебен осврт на преданијата од Марко Цепенков.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања