Search
Close this search box.

„КАЗИМИР И КАРОЛИНА“

flaer

НУЦК„Марко Цепенков“ – ПрилепТеатар „Војдан Чернодрински“

Премиера 09.10.2018

Еден Фон Хорват

„КАЗИМИР И КАРОЛИНА“

flaer

Режија – Нела Витошевиќ

Автор – Еден Фон Хорват

Сценографија – Костантин Трпеноски

Композитор – Огнен Анастасовски

Драматург – Лидија Митоска – Ѓорѓиевска

Превод – Викторија Рангелова – Петровска

Играат

Казимир – Димитар Ѓорѓиевски

Каролина – Катерина Чакмакоска

Ширцингер – Никола Настоски

Меркл Франц/ Човек со глава на булдог – Зоран Иваноски

Ерна/ Хуанита – Ангела Наумоска

Раух – Игор Трпчески

Шпер – Александар Тодески

Ели – Јасмина Мицовска – Станкоска

Марија /Кепец – Наташа Ачански

Конферансие/Доктор/Келнер – Михајло Миленкоски

flaer 1

„Казимир и Каролина“ е претстава за уништените соништа. Низ кратки слики кои суптилно се претопуваат една во друга, оваа претстава ја исцртува изолираноста на поединецот во едно општество што се распаѓа, како и кревкоста на меѓучовечките односи кога човек ќе ја изгуби работата, статусот и слично. Затскриен задсветликавите рингишпили, тезгите со сладолед и храна меѓу кои се случува дејството на оваа претстава, изобилството од алкохол и општата еуфорија која владее на Октоберфест,ова е всушност еден брутален и безмилосен светна малодушност и банално секојдневие, свет во којшто човековите копнежи и соништа во целост зависат од материјалното. Луѓето го губат тлото под нозете и нивната борба за некакво упориште е осудена на неуспех. Во такви услови, само од себе се наметнува прашањето – какви шанси има љубовта, иако авторот Еден фон Хорват како поднаслов ја ставил максимата „А љубовта сепак трае“. Таа дилема ја потврдува и Казимир, единствениот кој одбива да учествува во сеопштото лудило и еуфорија, велејќи – „трае, додека не добиеш отказ“.Духовната и морална криза кои ги наметнува општеството, ги кршат соништата на поединецот и на колективот. Оваа претстава содржи очигледни алузии на нашата денешна реалност и недвосмислено го отсликува духот на нашето време.

{AG}kazprem{/AG}

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања