Search
Close this search box.

ДЕМОКРАТИЈА

НУЦК Марко Цепенков
Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп
21.3.2019 премиера

ДЕМОКРАТИЈА

Режија: Кирил Петрески
Автор: Јосиф Бродски
Сценографија: Зоран Николовски
Костимографија: Роза Трајческа-Ристовска
Автор на музика: Марјан Нечак
Драматург: Лидија Митоска-Ѓорѓиевска

Играат:
БАЗИЛ МОДЕСТОВИЧ – Марјан Чакмакоски
ИВАН ПЕТРОВИЧ – Димитар Ѓорѓиевски
ГУСТАВ АДОЛФОВИЧ – Михајло Миленкоски
СЕСИЛИЈА МАРКОВНА – Ангела Наумоска
МАТИЛДА – Димитрина Мицкоска

Превод: Кирил Петрески

„Демократија“ е политичка сатира која духовито и умешно го прикажува неочекуваното воведување на демократија во една мала социјалистичка држава. Демократијата настапува нагло и ненајавено, доаѓа „одозгора“, фаќајќи ги министрите сосема неподготвени, поточно, им доаѓа токму за време на ручекот. Министрите, не губејќи ни минута, ги прекројуваат општествените механизми, прилагодувајќи го целиот поредок на својата една и единствена цел – да останат на власт и да продолжат да се гоштеваат во Палатата. Парадоксално или не, добро востановениот тоталитаризам успешно се задржува и во „демократијата“. Во крајна линија, оваа претстава дава одговор на прашањето – што суштински се менува кога еден политички систем се заменува со друг. Одговорот е – ништо. Апсолутно ништоне се менува.

 

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања