Search
Close this search box.

МИСТЕРИЈА БУФО

НУЦентар за култура „Марко Цепенков“

Театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп

МИСТЕРИЈА БУФО

Според Дарио Фо

Режија: Андреј Цветановски

Асистент на режија: Теодора Силјаноска

Сценографија: Сергеј Светозарев

Костими: Марта Дојчиновска

Музика: Томе Темелкоски, Димитар Ѓорѓиевски и ВИС „Војдан Чернодрински“

Драматург и превод: Лидија Митоска-Ѓорѓиевска

Играат:

Наташа АЧАНСКИ

Илија ВОЛЧЕСКИ

Димитар ЃОРЃИЕВСКИ

Михајло МИЛЕНКОСКИ

Ангела НАУМОСКА

Марија СПИРКОСКА-ИЛИЈЕСКИ

Александар ТОДЕСКИ

Димитар ЦРЦОРОСКИ

Инспициент: Елена Иваноска

Суфлер: Лилјана Батлеска

Тон мајстор и дизајн на звук: Томе Темелкоски

Светло мајстор: Ристе Гркоски

Сликар исполнител: Пеце Ристески

Реквизитер: Гоце Тодороски

Гардеробер: Снежана Ѓорѓиоска

Фризер-перикер: Даринка Богоеска

Декоратери: Сашо Смоквоски, Роберт Стојкоски, Владимир Владимироски, Јане Јанкулоски, Златко Апостолоски

„Мистеријата Буфо“ги реактуелизира средновековните комични мистерии кои ги изведувале патувачките театарски трупи. Оваа претставафрла мрачно-комичен поглед кон апсурдноста на секојдневните неправди; прикажува важни настани од религиозниот живот, но доживеани преку очите на обичните луѓе и случајните минувачи.Животот, чудата и страдањето на Исус се случуваат некаде надвор од сцената, додека во фокусот (барем во поголемиот дел од сцените) е токму обичниот човек.Луѓето секогаш, па дури и во најтешките општествени прилики, наспроти сите прогласи и забрани, успевале да го изразатсвојот револт и своите потреби, да критикуваат, да се бунат против оние кои ги угнетуваат и да се борат за подобрување на својата состојба.Токму во тоа се состои политичката моќ на средновековните религиозни драми:во субверзивната театарска моќ на патувачките изведувачи.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања