Search
Close this search box.

Пипи долгиот чорап

Poster Pipi dolgiot corap jpg
Театар „Војдан Чернодрински“
„Пипи долгиот чорап“ според текстот на шведската авторка Астрид Линдгрен.
Poster Pipi dolgiot corap jpg
Драматизација на Ивана Нелковска, 
Режија на Кристина Димитрова.
****************************************
Во претставата играат
Ангела Наумоска, 
Наташа Ачански, 
Александар Тодески,
 Димитар Ѓорѓиевски и
 Михајло Миленкоски. 
****************************************
Pipi dolgiot corap
Музика – Томе Темелкоски, сценографија – Бојана Артиновска Трпческа, 
костимографија и дизајн на плакатот –  Христијан Нашуловски. 

Пипи е најневообичаеното и најсилното девојче во светот. Таа ја живее слободата во буквална смисла и во исто време значи дека се втурнува и во многу опасни и непредвидливи ситуации. Пипи е лик од фантазијата на секое дете кое замислува авантури и патешествија и кое не сака да ја ограничи својата фантазија на реалниот свет. Такви деца во претставата се Томи и Аника, тие сакаат да бидат заедно со Пипи и вистински да ја искусат авантурата надвор во непредвидливиот и опасен свет.Во текот на нивното патување со помош на Пипи растат и ја осознаат важноста на тоа што го имаат во својот безбеден дом. Тие знаат дека Пипи секогаш ќе биде блиску до нив, дека тој бестрашен и предизвикувачки дух секогаш ќе ги инспирира за нови игри, но во исто време ги учи дека треба да бидат подготвени, свесни и одговорни за постапките кои ги превземаат. Импулсивните и непромислени решенија можат да доведат до страшни и безизлезни места. Во текот на нивното истражувачко патешествие се среќаваат со различни луѓе и ситуации, со слаткари, доктори, полицајци, циркузанти и крадци кои ги инспирираат, предизвикуваат или ги плашат како што е во вистинскиот живот надвор од конфорниот и заштитен дом. 

336186899 553101593316234 5500956396217081713 n

 

336245869 609225267304934 4489142573243991372 n

336487787 1206962763281151 6892186542116912632 n

336513843 890640068906677 3825367336443930598 n

 

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања