Search
Close this search box.

Македонска премиера на документарниот филм “Повратна карта”

Македонска премиера на документарниот филм “Повратна карта”

Во понеделникот, 13 август 2012, на камената бина на плоштадот Александрија премиерно беше прикажан македонско – словенечкиот документарен филм “Повратна карта,,, во кој  се пренесени приказни на Македонци и Словенци кои се поврзале заради различни причини – љубов, туризам, историја…

Филмот е во режија на Тадеј Чатер, по сценарио на прилепчанката Билјана Зероска Становник, која живее и работи во Љубљана. Во јанаури годинава беше прикажан на словенечката национална телевизија и предизвика голем интерес. Наскоро премиера ќе има и на МТВ.

 Премиерата на филмот, сниман 2011 година, беше во рамките на манифестацијата “Цело лето – културно лето” организирана од  ЦК “Марко Цепенков” и општина Прилеп.

,,Повратна карта,, планирано е да се прикаже на повеќе  меѓународни филмски фестивали..

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања