Search
Close this search box.

ИЗЛОЖБА НА ДЕЛА ОД 49 -ТА СТРУМИЧКА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

ИЗЛОЖБА НА ДЕЛА ОД 49 -ТА СТРУМИЧКА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

Во ликовната галерија отворена е изложба на дела од 49 – та  МЕЃУНАРОДНА СТРУМИЧКА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА. (1.2.2013). Изложени се над 30 дела создадени на интернационалната колонија, на која учествувале уметници од земјата и странство.

Прилепчани ќе се запознаат со делата од Барбара Игнак –  Полска, Валериј Вороблев –  Русија, Мирко Вујисиќ – Македонија, Горјан Ѓорѓиев – Македонија, Андријана Пулеши –  Албанија, Гулај Јуксле – Турција, Милена Мила Владисавлјевиќ – Хрватска, Светозар Славковиќ – Кајзер – Србија, Јордан Гелевски – Србија, Динко Ненов – Бугарија, Роберт Цветковски – Македонија, Васил Урдин – Македонија, Петар Бељашки – Бугарија, Георги Божинов – Македонија, Ана Лаковиќ – Црна Гора, Григориј Потоцки – Русија и Александар Филев – Македонија, кои на колонијата поминале топли и креативни денови.

Изложбата ЦК,,Марко Цепенков,, од Прилеп ја реализира во рамките на одличната соработка со ЦК,,Антон Панов,, од Струмица.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања