Search
Close this search box.

Изложба на Ива Јосифова, Горан Боев и Трајче Јованов

Изложба на Ива Јосифова, Горан Боев и Трајче Јованов

Изложба на слики од Ива Јосифова, Горан Боев и Трајче Јованов, уметници од Кавадарци е отворена во галеријата на ЦК,,Марко Цепенков,..Уметниците првпат се претставуваат пред прилепските љубители на ликовната уметност.

Ива Јосифова дипломирала на ФЛУ во Скопје, отсек сликарство и рачно правена хартија. Досега има реализирано многубројни смаостојни и групни изложби во земјата и во странство, а е добитник на повеќе награди.

Горан Боев завршил ФЛУ на отсекот за сликарство со конзервација и реставрација. На истиот факултет и магистрирал. Еден период работел како асистент на Факултетот за Арт и Дизајн при Европскиот Универзитет на Р. Македонија (ЕУРМ), а од 2011до 2014 година работи како зограф во манастирот Св. Јован Крстител (Бигорски манастир). Пред македонската публика, досега, се има претставено со 9 самостојни изложби, а учествувал на бројни групни изложби ликовни колонии во земјата и странство. Има остварено студуски престој во САД, Франција и Италија.

Трајче Јованов, ФЛИ завршил на на отсекот за графика со конзервација и реставрација. Досега имал една самостојна изложба и учествувал на повеќе групни изложби.

И тројцата уметници се членови на ДЛУК.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања