Search
Close this search box.

Изложба на Мирослав Масин

Изложба на Мирослав Масин

Во петокот на 9.10.2015 во галеријата од Центарот беше отворена изложбата на слики од уметникот Мирослав Масин, кој за првпат го претставува своето творештво во Прилеп. Изложбата беше во рмаките на одбележувањето на празникот 11 Октомври.

Податоци за уметникот

Мирослав Масин роден во 1963 година. Дипломирал на Факулететот за ликовни уметности во Скопје во 1988 година. Член е на ДЛУМ и бил негов претседател во 2000 и 2001 година. Реализирал студиски престои во Велика Британија, Франција и Р. Чешка. Релизирал бројни смаостојни изложби во змејата и странстгво, учестуввал во перфроманси, понудил акционо слиакрство, видео арт, сценографии…

За творештвото на Масин

,,Сликарството на Мирослав Масин е со препознатлив, дотеран ,, ракопис,, еднемски вид убавина,,- Елизабета Шелева

,,Најважната доблест на Масин како уметник е способноста секогаш наново да се формулира автентичното ликовно прашање, односно постојаната потреба да се чувствува творечкиот проблем како вистински животен предизвик,, – Бојан Иванов

,,Ументичкиот израз на Мирослав Масин ни се окрива низ ликовниот јазик кој подразбира преобразба, од условно кажано, случајното, до она што како разбуден инстикт раѓа идеја, потреба за смисла и длабински прдизвик кон откривањето и дефинирањето на архетипските извори ,, – Луција Јелушиќ, Ѓурашковиќ

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања