Search
Close this search box.

Изложба на вајарот Богдан Грабулоски – Бонач

Изложба на вајарот Богдан Грабулоски – Бонач

Во галеријата на ЦК ,, Марко Цепенков ,, е отворена изложба од вајарот Богдан Грабулоски – Бонач. Изложена е скулптурата ,, Софија на столица ,, од камен, изработена во 1984 година. Ова е ретроспективна изложба посветена на пензионирањето на Грабулоски. Тој даде голем придонес за ликовниот живот во градот. За него историчарот по уметност Марика Боцварова Плавевска ќе напише дека иако Боначо се разделува од една професија во Центарот за култура, епитетот на ликовен уметник останува вечен.


ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања