Search
Close this search box.

ИЗЛОЖБА ОД КАТЕРИНА ДЕСПОТ И ВАСКА САНДЕВА

Изложба од Катерина Деспот и Васка Сандева

„Не–дефиниран урбанизам“ е изложбата што е отворена во ликовната галерија од ЦК„Марко Цепенков“ од уметниците Катерина Деспот и Васка Сандева. (10.10. – 25.10. 2018)

Серијалот на Катерина Деспот и Васка Сандева наречен не -дефиниран урбанизам има за цел да се спротивстави и понуди можно сликарско – архитектонско видување како критички одговор на пренагласеното „превземање“ на зелените површини на Скопје ќе рече Лазе Трипков, вонреден професор и визуелен уметник и критчар за изложбата на двете уметници.

-Тие ја истражуваат и потврдуваат современата тенденција и културолошката врска минато – сегашност како парадигма на еден комплексен систем на урбани вредности и неговите недостатоци. преку нивната авторска изложба посветена токму на Солидарноста, визуелните ликовни и функционални истражувања на урбанистичкиот дискурс и претпоставениот „континуитет“, овозможуваат еден поинаков експресивен уметнички поглед – забележува вонредниот професор Лазе Трипков за изложбата на уметниците Катерина Деспот и Васка Сандева.

Катерина Деспот и Васка Сандева се професорки на катедрата за архитектура и дизајн и на Ликовната академија во Штип на УГД„Гоце Делчев“.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања