Search
Close this search box.

ИЗЛОЖБА “УМЕTНИЦИТЕ ВО ЧЕСТ НА СВ.НИКОЛА”

ИЗЛОЖБА УМЕTНИЦИТЕ ВО ЧЕСТ НА СВ.НИКОЛА

На 19 декември 2013 г., во ликовниот салон беше отворена изложбата ,,Уметниците во чест на Св. Никола”, која се реализира по втор пат, во соработка со општина Прилеп, а по повод патрониот празник на градот.

На изложбата се претставуваат 21 уметник од Прилеп, Битола, Охрид, Гевгелија, кои изложија 41 дело ( икони, резби, слики)  на тема “Светци”.

Годинашни учесници на изложбата:

Од Прилеп: Марјан Стојаноски, Марија Стојаноска, Илија Дудески, Благоја Атанасоски, Борче Тодороски, Александра Јовеска, Наде Тоскоска, Александар Тодороски,  Орде Стамболџиоски, Стеван Боцески, НиколаТопчиоски, Драган Верговски и Тони Трајкоски.

Од Охрид: Јане Бакрески, Ванчо Димоски, Даниел Колевски, Гоце Ѓоревски.

Од Гевгелија – Драги Хаџи Николов.

Од Битола: Стефан Малбашиќ, Соња и Златко Лечковски

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања