Search
Close this search box.

Дигитализација на архивата на Театарот „Војдан Чернодрински“ во Прилеп

digitalizacija2022

Дигитализација на архивата на Театарот „Војдан Чернодрински“ во Прилеп

digitalizacija2022
Во Центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп е во тек дигитализација на старата архива на Театарот „Војдан Чернодрински“. Се скенира архивски материјал, како: фотографии, плакати, исечоци од весници, создаван од почетоците на Театарот, 1950 година, до 2000 година.

Проектот е поддржан од Министерството за култура во 2021 година, со што е набавена соодветна опрема за дигитализација.

Инаку, првата одиграна претстава во Театарот „Војдан Чернодрински“ е претставата „Кир Јања“ од Јован Стерија Поповиќ, во режија на Аце Михајловски. Во моментов, пак, во Театарот течат подготовките за претставата „Декамерон“ во режија на Мартин Кочовски.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања