Search
Close this search box.

Инсектариум

Bombilius major1

 

 

Од 15 јануари годинава во Ликовната галерија на НУЦК “Марко Цепенков” поставена е изложбата

ИНСЕКТАРИУМ ИНТРО 2 – графики на Соња Димовска.

 

Соња Димовска(1974) прв пат излага во Прилеп, се претставува со 28 дела од различни периоди на нејзиното творештво. Поставените 11 графики се од циклусот “Инсектариум” работени се во комбинирана техника (акватинта). 7 дела се дигитални отпечатоци на циклусот “Сетила”, а застапени се и 10 минијатури од кои 6 од циклусот “Македонски антички и средовековен накит”, а 4 од нејзиниот најнов циклус “Небесни соништа”.

 


 

Bombilius major1 Ephemera danica Graphosoma italicum Leptinotarasa decemlineata“Пристапот на Димовска кон (ре)интерпретирањето на инсектите е крајно функционален. Според неа, светот на инсектите е толку совршен што било какви ликовни интервенции( предимензионирање, стилизација) се излишни. Авторката ги третира нисектите со една речиси зени стичка симплифицираност не сакајќи при тоа да го наруши нивниот микрокосмос со некаков егоцентричен западно-европски начин на опсервирање и ликовно – естетско вивисецирање. Димовска максимално ги ползува традиционалните графички техники (бакропис и сува игла во однос на цртежот, акватинта и мецотина во однос на валериските односи кјаро – скуро…) кои и овозможуваат минуциозна обработка особено во третирањето на оклопите (сјајност), крилјата (транспарентност), флоралните мотиви (текстура) и сл. Нејзината истрајност и максимална посветеност резултираат со графички листови чија видливост, облик и волумен му пружаат на окото на реципиентот изглед на препознатливи нешта,но со смисолот и зрачењето на видливоста му соопштуваат на неговиот дух некој универзален закон на светот, нешто што се однесува на самото човечко постоење, на целиот универзум.”

Атанас Ботев

 

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања