Search
Close this search box.

МТФ „Војдан Чернодрински”

 

Единаесет претстави во конкуренција на 45-от

МТФ „Војдан Чернодрински”


Уметничкиот директор на МТФ „Војдан Чернодрински”, Петер Темелковски ги обзнани, годинешните учесници на најпрестижниот театарски фестивал во земјава.

Фестивалот започнува на четврти јуни,ќе трае седум дена и вкупно во официјалниот и придружниот дел ќе бидат прикажани седумнаесет театарски претстави.

Своите уметнички и креативни дострели, театарските куќи од земјава ќе ги одиграат на сцените во Центарот за култура „Марко Цепенков” и театарот „Војдан Чернодрински”.

45-от МТФ го отвара претставата „Тупаница полна со љубов” од МНТ, а во конкуренција настапуваат и: Драмскиот театар „Жената како воено поле”, Велешкиот театар „Баханалии”, Албански театар „Госпоѓица Јулија”, „Не играј на Англичани” театар Куманово, „Брајќа Карамазови” театар Битола, Штипски таетар „Балканот не е мртов”, „Стринберг не е дома” театар Струмица, „Кавкаски круг со креда” Прилепски театар и „Куќа на граница” Тетовски театар.

Годинешни лауерати, добитници на наградите за животно дело се актерите: Ратка Чоревска од Битолскиот театар, Мите Грозданов од Драмски и Чедо Христов од МНТ.

45-от МТФ „Војдан Чернодрински” завесата ќе ја спушти со претставата „Крпен живот” на Прилепскиот театар која ќе биде одиграна во чест на наградените.

 

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања