Search
Close this search box.

Недела на Романски филм

Недела на Романски филм

Од 29 март до 5 април во Сцена 105 во ЦК,,Марко Цепенков,, се одржува НЕДЕЛА НА РОМАНСКИ ФИЛМ. Стартот беше со комедијата ,,ИЗГУБЕНА ВО ТРАНЗИЦИЈА,, во режија и по сценарио на Кристина Ничитус.

Без пари ќе се прикажат и современите романски комедии: ,,Приказни од златните времиња,, ,, Здраво како си, ,,Полжави и луѓе,, ,, Свадба во Бесарабија,, и ,,Мечка,,.

Центарот, неделата на Романски филм ја реализира во соработка со Кинотека на Македонија, а филмовите кои се на репертоарот се дел од посткомунистичкиот хумор со пародичен призвук, кои се обидуваат да разработат современи теми без инхибиции, но и да ја покажат огорченоста и тврдоглавоста на едно општество кое се уште е во транзиција. Други ја иронизираат комунистичката ера, други се испирирани од вистински настани, а некои се чиста фикција.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања