Search
Close this search box.

ВЕЧЕР ПОСВЕТЕНА НА АТАНАС БАДЕВ

 

ВЕЧЕР ПОСВЕТЕНА НА АТАНАС БАДЕВ

Во средата, 11 април  2012, во фоајето на ЦК  се одржа Вечер посветена на првиот македонски школуван композитор Атанас Бадев, големNastap-na-horot-Sv мајстор на хорскиот слог, како и на хармонскиот и полифонскиот начин на компонирање. Реч имаше проф.д-р Ѓорѓи Ѓорѓиев, кој во излагањето  го посочи значењето на творештвото на Бадев, а се осврна и на дејствувањето на повеќе музички преродбеници во Прилеп. На Вечерта,  настапи и градскиот црковен хор Св. Благовештение, под диригенство на Гоце Секулоски, кој исполни повеќе композиии, меѓу кои и ,,Молитвами Богородици,, и ,,Спасими,, од Бадев. Атанас Бадев е автор на повеќе композиции, меѓу кои и на  ,,Златоустовата литуругија,,, .


ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања