Search
Close this search box.

ГОДИШНА ПРОГРАМА за остварување на националниот интерес во културата во 2014 година во ЦК,,Марко Цепенков,,

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

МИНИСТЕРСТВО ЗА КУЛТУРА

ГОДИШНА ПРОГРАМА

за остварување на националниот интерес

во културата во 2014 година во ЦК,,Марко Цепенков,,

 

Издавачка дејност

„Стремеж” 1 број

 

Театар ,,Војдан Чернодрински,,

„Сон на летната ноќ” – автор В.Шекспир, режија Нела Витошевиќ

„Адам и Ева” – автор Мирослав Крлежа, режија Ања Максиќ

„Буре барут” – автор Дејан Дуковски, режија Наташа Поплавска

Гостувања во РМ

Билатерална соработка

Гостувања со претставите ,,Крпен живот”, ,,На два стола” и

„Волшебникот од Оз” во повеќе градови во Австралија

 

Фолклорна и сценско уметничка дејност

Фестивал ,,Изворен фолклор на балканските народи”

Музичко – сценска дејност

Гостување на Македонската опера

Концерт на Филип Пеоски на пијано

Велигденски концерт на хорот ,,Св. Благовештение”

Целовечерен концерт на групата ,,Фолтин”

Концерт-етно состав МОНИСТРА

 

Ликовно уметничка дејност

Ликовна колонија ,,Дрен”

Графичка колонија ,,Македонски Брод”

„Мал битолски Монмартр”,

самостојна изложба Христина Зафировска,

(преземање од КИЦ)

Самостојна изложба на член на ДЛУБ (преземање од ДЛУБ – Битола)

Самостојна изложба на Марта Макеска

Самостојна изложба на Илија Кочовски (преземање од ЗЗСК и Музеј – Битола)

Самостојна изложба на Драган Најденовски (преземање од ДК – Кавадарци)

Самостојна изложба на Слободан Пандев

Самостојна изложба на Моника Мотеска

Самостојна изложба на Ана Иваноска (преземање од КИЦ – Скопје)

Самостојна изложба на Илија Миноски

Самостојна изложба на Симонида Филипова-Китановска (преземање од НГМ – Скопје)

Самостојна изложба на Атанас Атанасоски

Самостојна изложба на Александар Филев (преземање од ЗЗСК и музеј – Штип)

Колонија ,,Дрен” – изложба

Самостојна изложба на Касиопеја Наумовска (преземање од ЗЗСК и музеј – Штип)

Самостојна изложба на Сања Јездиќ

Самостојна изложба на Роберт Јанкулоски

Самостојна изложба на Филип Перески

Ресенска керамичка колонија-изложба

Интернационална Струмичка ликовна колонија – изложба

… … … … … … …  … … … ….

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања