Search
Close this search box.

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА ДРЕН 2022

По 14 пат, од 27 јуни, до трети јули 2022, ЦК „Марко Цепенков“ ја реализираше традиционалната ликовна колонија Дрен 2022, на која твореа 16 уметници, сликари и скулптори од земјава и од странство.

Своите инспирации на платно и во скулптура ги преточија Мирослав Живковиќ од Србија, Стефан Анчевски, Бане Наумоски, Росица Лазеска, Олгица Антовска, Богданка Барутовска – Бони, Филип Јовески, Бојана А. Трпчевска, Ибрахим Беди, Дамјан Ѓуров, Слободан Милошески, Филип Перески, Марјан Стојаноски…..

Досега на колонијата, во изминатите 13 години, се создадени околу 370 дела кои се во трајно наследство на Центарот и на државата.

Ликовната колонија „Дрен 2022“ се одржува со финансиска поддршка на Министерството за култура.

ЗА НАС

Националната Установа Центар за Култура “Марко Цепенков“ Прилеп цели 40 – ет години го создава, чува и негува богатото културно наследство, вткаено во сопствениот подем, во растот на градот кој неуморно покажува и докажува дека раѓа и одгледува писатели, сликари, актери, музичари, слободоумни луѓе со визија.

Повеќе Артикли..

Зачленете се за НовостиБидете секогаш во тек со новите случувања